Hoe seizoenswisselingen je gezondheid beïnvloeden

De lente komt eraan!

Het einde van de winter en het begin van de lente kunnen een aantal positieve veranderingen met zich meebrengen: warmer weer, langere dagen, meer kleur op straat door bloeiende bloemen enz., maar deze wisseling van de seizoenen kan ook een aantal drastische effecten hebben op je lichaam en je algemene gezondheid. Hieronder hebben we het over een aantal van deze seizoensgebonden veranderingen en hoe je met een fantastisch gevoel de zomer tegemoet gaat.

Seizoensgebonden haaruitval

Als je meer haar vindt op je hoofdkussen, in het afvoerputje van je douche of in je haarborstel, én als dit samenvalt met veranderende weersomstandigheden, heb je misschien last van seizoensgebonden haaruitval. Dit is een onaangenaam seizoensgebonden fenomeen.

Personen met seizoensgebonden haaruitval merken vaak een plotselinge toename van hun haaruitval bij temperatuursveranderingen, vooral in de herfst en in de lente. Dit fenomeen verschilt van telogeen effluvium dat door stress wordt veroorzaakt. Haar heeft vier groeifasen, waarbij de zomer een rustfase (telogene fase) is en de herfst/lente de haaruitvalfase (exogene fase) activeren, zoals aangetoond in een Zwitserse studie uit 2009.

De oorzaak van deze overgang is niet helemaal duidelijk, maar temperatuurschommelingen lijken de haaruitvalfase in de hoofdhuid en follikels te activeren. Zorg voor een gezonde hoofdhuid om seizoensgebonden haaruitval aan te pakken. Een droge hoofdhuid kan bijdragen aan meer haaruitval, dus breng wekelijks een diepgaande verzorging aan. Gebruik daarnaast een zuiverende shampoo om vuil en vet te verwijderen en tegelijkertijd de follikels te stimuleren.

Probeer het CellProof MicroBond™ Hair System van Modere eens De gepatenteerde ingrediënten dringen diep door in elke haarlok en versterken zo je haar.

Om seizoensgebonden haaruitval te helpen voorkomen, is een evenwichtig dieet cruciaal. Focus vooral op voedingsstoffen zoals vitamine D, zink, B12, biotine en folaat. Superfoods en supplementen met antioxidante werking leveren ook een nuttige bijdrage. Vermijd net voor de seizoenswisselingen overmatige hittestyling, strakke kapsels en agressieve kleuringen om het risico op haaruitval en hoofdhuidirritatie te minimaliseren.

Liquid BioCell® Skin is een andere optie om de gezondheid van je haar te ondersteunen. Dit product combineert de exclusieve, multi-gepatenteerde Collagen/HA Matrix™-technologie van Liquid BioCell® met zink en biotine die de gezondheid van het haar ondersteunen*.

Adult Multivitamin is een andere geweldige bron van deze voedingsstoffen die het haar versterken, aangevuld met vitamine B12, D en foliumzuur. Voor een boost van antioxidanten is Cell Protect je antwoord. Deze formule zit boordevol vitaminen en plantenextracten om je cellen te beschermen tegen oxidatieve stress**.

Natuurlijk is het aanvullen van je dieet met supplementen geweldig, maar zorg er ook voor dat je voedzame maaltijden bereidt! Bekijk onze vele recepten op The Latest voor gerechten die niet alleen heerlijk zijn, maar ook goed voor je gezondheid!

Het is van belang om te erkennen dat seizoensgebonden haaruitval normaal is en geen reden tot bezorgdheid is. Als de overmatige haaruitval aanhoudt na de wisseling van de seizoenen, kan een tricholoog – een specialist die zich richt op het onderzoek naar ziekten of problemen van het haar en de hoofdhuid – helpen bij het identificeren van de hoofdoorzaak.

Geef je gezondheid een lenteschoonmaak

Ongeacht je goede bedoelingen kan het een uitdaging zijn om tijdens het winterseizoen gezond te blijven door comfort food, de verhullende dikke truien en de Netflix-marathons. De komst van de lente, met de wisselende temperaturen, is een geschikt moment om terug te keren naar gezondere gewoonten.

Hier zijn zeven dingen die je kunt doen om je gezondheid een lenteschoonmaak te geven en routines te starten die beter werken bij warmer weer.

  • Kies voor een kwaliteitsvolle nachtrust: streef naar acht tot negen uur slaap per nacht, creëer een rustige en donkere slaapomgeving en overweeg een korte meditatie voor het slapengaan.
  • Blijf actief, zelfs buiten de fitnesszaal: zet minstens 10.000 stappen per dag en doe buitenactiviteiten zoals wandelen, sporten, tuinieren en reparaties nu het beter weer wordt.
  • Gebruik ‘goede alarmen’ om gezondere gewoonten aan te leren: bijvoorbeeld voor een bedtijdritueel, pauzes nemen om water te drinken of recht te staan of gezond te eten.
  • Bescherm je tegen de zon: kies voor zonnebrandcrème met ultrahoge SPF en ontwikkel consistente smeergewoonten voor een betere bescherming tegen de zon.
  • Ontwikkel patronen: gebruik het toegenomen ochtendlicht om je biologische klok in te stellen: sta dagelijks op het zelfde moment op en ga 20 minuten wandelen, zo reguleer je je slaappatronen.
  • Blijf gehydrateerd: denk aan je hydratatie, vooral bij warmer weer, om uitdroging en de bijbehorende gezondheidsproblemen te voorkomen.
  • Kijk uit voor allergenen: wees waakzaam voor allergenen in de lente, zowel binnen- als buitenshuis, door grondig te poetsen om de blootstelling binnen te minimaliseren. Gebruik bij allergieën buitenshuis een nasale zoutoplossing nadat je buiten bent geweest om je effectieve blootstellingsniveau te verlagen.
  • Gebruik je welzijnsreserve: bij de seizoenswisselingen biedt het opbouwen van een immuniteitsreserve met immuniteitsversterkende supplementen, zorgvuldig gekozen superfoods en immuniteitsondersteunende ingrediënten gerichte ondersteuning wanneer je die het meest nodig hebt. Bekijk de gezondheids- en welzijnssupplementen van Modere.

Klaar om de lente te omarmen?

Terwijl we gretig de komst van de lente afwachten en de positieve veranderingen omarmen die deze met zich meebrengt, is het cruciaal om ons bewust te zijn van de mogelijke impact van de seizoenswisselingen op onze gezondheid. De komst van de lente is een perfect moment om onze algemene gezondheid een grondige ‘lenteschoonmaak’ te geven. Door proactief te zijn en gezondere gewoonten te omarmen, zorgen we voor een soepele en levendige overgang naar de warmere maanden, ter ondersteuning van ons welzijn en onze vitaliteit.

*Biotine en zink houden het haar en de huid gezond.

  • **Vitamine C en E dragen bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress