Immuniteit: jouw winteroverlevingskit

Nu de koudere maanden naderen, wordt het steeds belangrijker om prioriteit te geven aan de gezondheid en kracht van je immuunsysteem. Een robuust immuunsysteem helpt bij het afweren van veelvoorkomende seizoensziekten en speelt een cruciale rol bij het behouden van het algemene welzijn. In deze blog gaan we dieper in op het belang van een gezond immuunsysteem, bespreken we omgevingsfactoren die het immuunsysteem kunnen beïnvloeden, belichten we de belangrijkste voedingsstoffen voor meer immuniteit en delen we 4 supplementen die je kunt integreren om je stofwisseling een extra steuntje in de rug te geven op de lange en korte termijn.

Waarom een gezond immuunsysteem belangrijk is:

Een gezond immuunsysteem fungeert als een schild en beschermt je lichaam tegen schadelijke pathogenen die kunnen leiden tot ziekten. Tijdens de koudere maanden, wanneer je meer tijd binnenshuis doorbrengt en vertoeft in drukke ruimtes, staat je immuunsysteem voor grotere uitdagingen. Door je immuunsysteem te versterken, verklein je de kans om ziek te worden en behoud je een optimale gezondheid gedurende de winter.

Omgevingsfactoren en hun impact:

Verschillende omgevingsfactoren kunnen je immuunsysteem positief of negatief beïnvloeden. We onderzoeken twee belangrijke factoren:

 • Nette ruimtes: het proper houden van je leef- en werkomgeving is essentieel voor het behoud van een gezond immuunsysteem. Het regelmatig desinfecteren van veel aangeraakte oppervlakken, het aanmoedigen van goede handhygiëne en zorgen voor voldoende ventilatie kunnen de verspreiding van virussen en bacteriën helpen verminderen. Een opgeruimde omgeving kan ook bijdragen aan het verminderen van stress en aan het algemene welzijn.
 • Omgaan met stress: chronische stress verzwakt het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Tijdens de koudere maanden, wanneer de werkdruk en gezinsverplichtingen overweldigend kunnen zijn, is het van cruciaal belang om prioriteit te geven aan stressmanagement. Het beoefenen van stressmanagementtechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en activiteiten doen waar je van geniet, kunnen helpen om stress te verlichten en een sterkere immuunrespons te bevorderen.

 

Hoe je darmen je immuunsysteem sterk houden

Een andere belangrijke factor voor een gezond immuunsysteem die mogelijk over het hoofd wordt gezien, zijn je darmen. De meeste mensen maken zich geen zorgen over hun darmen, tenzij ze last hebben van spijsverteringsproblemen, dus als die symptomen er niet zijn, denk je misschien dat alles binnenin naar behoren functioneert. Maar het verhaal gaat verder als je leert dat 70% van je immuunsysteem in het darmkanaal leeft en afhankelijk is van een gezond microbioom (een enorme gemeenschap van symbiotische micro-organismen die je maagdarmkanaal koloniseren en een cruciale rol spelen in je gezondheid). Deze nuttige bacteriën dragen bij aan een beschermende barrière in je darmen en fungeren als je eerste verdedigingslinie.[1] Omgekeerd kan je immuunsysteem in gevaar komen als je darmen uit balans zijn. Je kunt je soms moe, overspannen en niet op je best voelen.

Daarom is het ondersteunen van je darmmicrobioom een van de krachtigste dingen die je kunt doen om je immuniteit te versterken. Maar waar moet je beginnen als het gaat om het ondersteunen van optimaal darmwelzijn?

Hier zijn enkele belangrijke manieren om je darmen op natuurlijke wijze gezond en in balans te houden:

 • Blijf gehydrateerd. We weten allemaal dat water essentieel is voor een goede gezondheid. Water zorgt ervoor dat het lichaam voedingsstoffen opneemt en werkt samen met de zuren in de maag om het voedsel dat je eet af te breken. Gehydrateerd blijven kan ook een gunstig effect hebben op je darmslijmvlies en helpen om de vriendelijke bacteriën in je darmen in balans te brengen.
  Zonder voldoende water kan je bloedsomloop de voedingsstoffen uit het voedsel dat je consumeert niet goed door je lichaam transporteren, wat je immuniteit en algemene gezondheid ernstig kan schaden. Voorkom uitdroging en houd altijd een navulbare waterfles bij de hand.

 

 • Voor wie nog een reden nodig had om te bewegen, lees dit: uit onderzoek blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging de gezonde bacteriën in de darmen kan verrijken.[2]Uit overtuigende gegevens blijkt dat er een verband is tussen lichaamsbeweging en het verbeteren van de natuurlijke afweer van het lichaam voor een veerkrachtig immuunsysteem.[3] Actief worden en de cyclus van sedentair gedrag doorbreken zal je algemene gezondheid verbeteren, dus besteed dagelijks 30 minuten aan beweging, of je nu de hond uitlaat, yoga doet of gaat fitnessen.[4]

 

 • Slapeloze nachten zijn vervelend, maar ze kunnen schadelijk zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem. Er is een verband tussen slaap en darmgezondheid, evenals slaap en het immuunsysteem.[5],[6]Onderzoeken tonen aan dat mensen die niet genoeg slaap krijgen vatbaarder zijn voor ziektekiemen en dat het langer duurt om te herstellen als ze zich niet goed voelen. Dus doe je best om je aan een regelmatig slaapschema te houden en weersta de drang om er een gewoonte van te maken om in bed je sociale media te checken. Je darmen (en de rest van je lichaam) zullen je dankbaar zijn.

 

 • Focus op voedsel. Voeding is een belangrijke factor in de gezondheid van het immuunsysteem en de darmen. Het gezegde “je bent wat je eet” is nog nooit zo waar geweest als wanneer je het over het spijsverteringsstelsel hebt. Om het immuunsysteem en de darmen gezond te houden, is het advies van deskundigen tweeledig: verminder je inname van bewerkte voedingsmiddelen en verzadigde vetten en voeg meer voedingsmiddelen toe aan je dieet die rijk zijn aan pre- en probiotica.

 

 

De juiste voedingsmiddelen voor betere immuniteit:

Een evenwichtig dieet dat rijk is aan immuunondersteunende voedingsstoffen is cruciaal voor het behoud van een gezond immuunsysteem. Hier zijn enkele essentiële voedingsstoffen om op te letten:

 • Vitamine C: vitamine C staat bekend om zijn voordelen voor het immuunsysteem en helpt de productie van witte bloedcellen te stimuleren, die een essentiële rol spelen bij het bestrijden van infecties. Citrusvruchten, bessen, kiwi’s en bladgroenten zijn uitstekende bronnen van deze essentiële voedingsstof. Het opnemen van deze voedingsmiddelen in je dieet kan je immuunsysteem een flinke oppepper geven.
 • Zink: dit mineraal ondersteunt de ontwikkeling en werking van immuuncellen. Voedingsmiddelen zoals mager vlees, peulvruchten, noten en zaden zijn rijk aan zink en moeten deel uitmaken van je dieet. Het toevoegen van een handvol noten of zaden aan je dagelijkse snack of het verwerken van peulvruchten in soepen en stoofschotels kan helpen om voldoende zink binnen te krijgen.
 • Vitamine D: vitamine D wordt ook wel de “zonnevitamine” genoemd omdat ons lichaam het synthetiseert wanneer het wordt blootgesteld aan de zon. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van de immuunfunctie. Tijdens de koudere maanden, wanneer de blootstelling aan zonlicht beperkt is, kun je overwegen om vitamine D-rijk voedsel te eten, zoals vette vis, verrijkte zuivelproducten en eigeel.
 • Selenium speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid van je immuunsysteem. Deze antioxidant ondersteunt de afbraak van extreem reactieve vrije radicalen door ze te neutraliseren en helpt zo de oxidatieve stress in je lichaam te verlagen, wat ontstekingen vermindert en de immuniteit verbetert. Paranoten, bruine rijst en eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis, gevogelte of peulvruchten zijn een geweldige bron van selenium om op te nemen in je dagelijkse voeding.
 • Vlierbessen staan er ook om bekend dat ze boordevol antioxidanten, polyfenolen en vitaminen zitten en het is aangetoond dat ze een veilige, evenwichtige immuunondersteuning bieden zonder het immuunsysteem te overactiveren. Sommige experts raden vlierbessensap aan om verkoudheids- en griepsymptomen te helpen voorkomen en verlichten, dus het is een geweldig superfood om in huis te hebben.
 • Pre- en probiotica: prebiotica zijn vezels die in groenten, fruit en peulvruchten voorkomen. Naast het helpen reguleren van je spijsverteringskanaal en het bevorderen van een regelmatige stoelgang, ondersteunen prebiotica goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd, in je darmen. Probiotica daarentegen zitten in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, miso en yoghurt met levende en actieve culturen.

Een goed samengesteld dieet is de basis van goede voeding, maar waar zelfs de beste diëten (en leefgewoonten) tekort kunnen schieten, zijn deze zeer goed onderzochte formules van Modere ideaal om je immuunsysteem en algemene welzijn extra te ondersteunen.

 

 • Het ondersteunen van je immuniteit begint met ervoor te zorgen dat je lichaam elke dag alles krijgt wat het nodig heeft. Modere Adult Multivitamin is een evenwichtig dagelijks voedingssupplement met 18 vitaminen, mineralen en voedingsstoffen, waaronder 100% van je vitamine D-behoefte. Het is speciaal samengesteld om de dagelijkse behoefte van je lichaam aan veel essentiële vet- en wateroplosbare vitaminen te helpen ondersteunen, evenals macro- en spoormineralen, om de verschillende lichaamssystemen te helpen en de normale werking van je immuunsysteem en je algemene welzijn het hele jaar door te ondersteunen.

 • Je darmgezondheid speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van je immuunsysteem. Modere Axis ™ TreBiotic is een geavanceerd nutraceutical met 3-in-1 Microbiome Matrix™-technologie. Dit supplement biedt 3 uitvoerig bestudeerde, zuurbestendige bacteriestammen (L. plantarum DR7, L. brevis en P. acidilactici) en het bevat GOS, een voedingsbron die vriendelijke bacteriën nodig hebben om te overleven. Bovendien bevat het ook EpiCor®, een fermentaat op basis van onbewerkte voedingsmiddelen dat wordt ondersteund door 15 wetenschappelijke studies. Deze 3 ingrediënten worden vrijgegeven via een uniek beadlet-afgiftesysteem en bieden 10 miljard cellen per portie op het moment van productie.

 

 • Het verlangen naar comfort food in de winter kan leiden tot een tekort aan vers fruit en groenten die rijk zijn aan fytonutriënten. Modere Axis Phytos biedt een gevarieerd aanbod van zeer bioactieve en biobeschikbare fytonutriëntenmengsels om je voeding een boost te geven en het algemene welzijn te ondersteunen. De samenstelling van Modere Axis™ PhytoGreens bevat 9 zorgvuldig geselecteerde, zeer biobeschikbare en bioactieve zee- en bladgroenten, terwijl de samenstelling Modere Axis™ PhytoReds10 voedzame bessen, rode vruchten en groenten combineert om de algemene gezondheid te helpen ondersteunen.

 • Modere Echinacea is een unieke mix van westerse en Chinese kruidenextracten, waaronder echinacea, rozemarijnblad, meidoornbes, tijm en ginseng, die essentiële ondersteuning bieden voor de algemene gezondheid en immuniteit. Het is een fantastisch product om in je dagelijkse routine op te nemen tijdens de koudere maanden, wanneer je een extra boost nodig hebt.

Vergeet niet dat het ondersteunen van je immuunsysteem het hele jaar door een toewijding is. Ontdek de complete lijn gezondheids- en wellnessproducten die Modere aanbiedt en kies de producten die aansluiten bij je behoeften. Zorg voor een gezond immuunsysteem en ga vol vertrouwen de winter in!

 

Referenties:

[1] https://academic.oup.com/ajcn/article/73/2/444s/4737576

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082611/

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254618301005

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302835/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26628099/

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/#Sec7title

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5530613/

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694720/

[9] https://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131113132202.htm