In de hectische wereld van vandaag kan het een enorme onderneming lijken om alles onder controle te hebben.
Er gebeurt niet alleen veel op persoonlijk en professioneel vlak, maar ook in de wereld is van alles gaande, en dit kan soms zwaar wegen. Wil je een aantal strategieën aanleren om geestelijke gezondheid en productiviteit in balans te brengen? Hier zijn enkele eenvoudige manieren om deze simpele gewoonten in je dagelijks leven op te nemen!
Dus hoe brengen we geestelijke gezondheid en productiviteit in balans?
- Het is belangrijk om niet te hard te zijn voor jezelf in moeilijke omstandigheden en te erkennen dat factoren die van invloed zijn op de geestelijke gezondheid en productiviteit van persoon tot persoon verschillen. Factoren zoals geduld en vaardigheden op het gebied van tijdmanagement zijn cruciaal en moeten in overweging worden genomen.
- Motivatie vinden is essentieel voor het handhaven van consistente productiviteitsniveaus. Successen erkennen en een cultuur van persoonlijke groei op de werkplek bevorderen, stimuleert het moreel en moedigt harder werken aan.
- Duidelijke grenzen en verwachtingen bepalen helpt ons om taken doeltreffend te plannen en een basis te leggen voor productiviteit. Dit dient als een belangrijk hulpmiddel voor het in balans brengen van geestelijke gezondheid en productiviteit.
- Door zowel korte- als langetermijndoelen te stellen, kunnen we onze inspanningen concentreren en taken dienovereenkomstig prioriteren. Doelen moeten worden afgestemd op individuele capaciteiten en prioriteiten, en moeten evolueren naarmate de productiviteit verbetert.
- Vergeet niet om, naast productiviteit, ook prioriteit te geven aan geestelijke gezondheid. Onze gemoedstoestand heeft namelijk een aanzienlijke invloed op hoe we onze tijd en taken beheren. Het is van cruciaal belang om het geestelijk welzijn niet op te offeren bij het nastreven van materiële doelen.
Maar geestelijke gezondheid en welzijn, evenals algemene productiviteit, zijn niet mogelijk als je niet investeert in de gezondheid van je brein en algemene cognitieve functie.
De cognitieve functie maximaliseren
Om ons leven onder controle te houden, moeten we zorgen voor de gezondheid van onze hersenen, en dat begint vanaf jongs af aan. Heb je je ooit afgevraagd hoe je je cognitieve functie kunt maximaliseren?
Gelukkig zijn er een aantal goed gedocumenteerde manieren om je geest elke dag te trainen!
Door te trainen en je geest te verscherpen, kun je niet alleen in je persoonlijke leven, maar ook in je professionele leven van vele voordelen profiteren! Harvard Business Review publiceerde in 2017 een artikel waarin stond dat ze een ‘directe correlatie hadden gevonden tussen het focusniveau van een persoon en zijn/haar loopbaanontwikkeling’.
Dus wat zijn enkele dagelijkse gewoonten die je kan hanteren om de hersenstructuur en cognitieve functie te verbeteren?
- Lichaamsbeweging:
Onderzoek van de Boston University School of Medicine suggereert dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op de gezondheid en cognitie van de hersenen. De hormonen die vrijkomen tijdens het sporten zijn gekoppeld aan een verbeterde geheugenfunctie.
In een onderzoek uit 2013 van Dana-Farber en Harvard Medical School werd een molecuul geïdentificeerd genaamd irisine, dat in de hersenen wordt geproduceerd tijdens duurinspanningen, dat neurobeschermende effecten heeft en dat de genen voor leercapaciteit en geheugen bevordert.
- Openheid voor ervaringen:
Een onderzoek uit 2013, “De impact van duurzame betrokkenheid op cognitieve functie bij oudere volwassenen”, benadrukt het belang van het leren van nieuwe en uitdagende vaardigheden, samen met het onderhouden van een actief sociaal netwerk voor de cognitieve gezondheid.
Het is cruciaal voor cognitieve bevordering om onbekende en mentaal uitdagende activiteiten te ondernemen, in tegenstelling tot minder veeleisende activiteiten zoals woordpuzzels.
- Nieuwsgierigheid en creativiteit:
Neurowetenschappers hebben ontdekt dat het bespelen van een muziekinstrument de hersenfunctie en connectiviteit verbetert, en dat het lezen van fictie de hersenconnectiviteit, verbeeldingskracht en empathie verbetert.
Dit toont aan dat het de moeite waard is om een creatieve uitlaatklep te vinden en ervoor te zorgen dat we die creatieve vonk van toen we klein waren niet laten uitsterven!
- Sociale connecties:
Eenzaamheid kan, volgens een onderzoek uit 2014, leiden tot psychologische en cognitieve achteruitgang, met een negatieve invloed op slaap, bloeddruk, cortisolniveaus, genexpressie en algemeen welzijn.
Koester de relaties met je naasten en zoek vaak contact met de mensen die je dierbaar zijn, zodat de energie wederzijds kan worden ervaren, dus ook door jezelf.
- Mindfulness-meditatie:
Een Harvard pilootstudie uit 2013 suggereert dat meditatie en stressvermindering leeftijdsgerelateerde cognitieve stoornissen kunnen vertragen door de gunstige invloed op het standaardmodusnetwerk en de hippocampus. Deze laatste is belangrijk voor de vorming van het langetermijngeheugen en het oproepen van herinneringen.
- Denkspelletjes:
Universitaire onderzoekers stellen dat stimulerende omgevingen en probleemoplossende puzzels kunnen bijdragen aan het voorkomen of vertragen van het begin van de ziekte van Alzheimer.
Gespecialiseerde videogames, zoals de spelletjes ontwikkeld aan de University of California, San Francisco, hebben potentieel getoond om mentale vaardigheden, redenering en verwerkingssnelheid bij oudere personen te verbeteren.
Sessies van cognitieve training kunnen tot tien jaar later een gunstige impact hebben op het redeneervermogen en de verwerkingssnelheid van een persoon.
- Voldoende slaap:
Baanbrekend onderzoek dat werd voorgesteld bij de Society for Neuroscience benadrukt het belang van slaap bij het consolideren van leren en geheugen. Slaap helpt bij de reorganisatie van de hersenen en gaat gepaard met een verbeterde cognitieve functie.
Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt en ook dat de kwaliteit ervan goed is!
- Vermindering van chronische stress:
Volgens neurowetenschappers van de University of California, Berkeley kunnen chronische stress en verhoogde cortisolniveaus de hersenen beschadigen. Langdurige stress leidt tot langetermijnveranderingen in de hersenstructuur, wat mogelijk geestelijke gezondheidsproblemen verklaart bij mensen die al vroeg in het leven aan stress werden blootgesteld.
Chronische stress kan leiden tot de vorming van zenuwbanen in de hersenen, waardoor te veel witte stof ontstaat en neuraal snoeien ‘(neural pruning’) wordt geremd, wat bijdraagt aan angst, depressie en posttraumatische stressstoornis. Het is aangetoond dat oefeningen zoals yoga het cortisolgehalte verlagen en chronische stress verminderen.
Het verbeteren van concentratie en aandacht door middel van hersenoefeningen omvat verschillende doeltreffende methoden. Het cruciale aspect is het bepalen van een aanpak die jou aanspreekt en deze consequent te volgen. We hebben ons verdiept in een reeks strategieën om de aandachtsspanne en het geheugen te verbeteren aan de hand van deze oefeningen. Hoewel deze oefeningen misschien geen onmiddellijke resultaten opleveren, zijn ze doeltreffend voor iedereen die ze toepast. Experimenteer met deze technieken om te ontdekken wat het beste bij je past.
Wanneer je verbeteringen waarneemt in je mentale scherpte kan je deze hersenoefeningen aanpassen aan jouw voorkeuren. Naarmate je deze cognitieve trainingstechnieken onder de knie krijgt, kan je bovendien overwegen om je te verdiepen in meer geavanceerde meditatieve praktijken voor een diepere verkenning van geestelijk welzijn.
*Dit artikel is een richtlijn en geen medisch advies. Vraag professioneel advies aan een arts voor een deskundig oordeel.