Brain fog bannen: het verband tussen gezonde hersenen en gezonde darmen

Heb je ooit moeite gehad om je te concentreren, voelde je je mentaal sloom of had je het gevoel dat je niet helder kon denken? Dan had je misschien last van ‘brain fog’ of hersenmist. Dit fenomeen kan je het gevoel geven dat je door een mentale waas worstelt, waardoor zelfs eenvoudige taken monumentale uitdagingen lijken. Maar maak je geen zorgen: er is een uitweg die bestaat uit holistische gezondheidspraktijken die de complexe connectie tussen je darmen en je hersenen bevorderen.

Wat is hersenmist?

Hersenmist is geen medische aandoening op zich, maar een term die wordt gebruikt om een reeks cognitieve symptomen te beschrijven, zoals:

 • concentratieproblemen;
 • vergeetachtigheid;
 • geestelijke verwardheid;
 • vermoeidheid of lethargie;
 • gebrek aan mentale helderheid;
 • slecht besluitvormingsvermogen.

Deze symptomen kunnen variëren in intensiteit en duur, gaande van incidentele aanvallen tot aanhoudende verschijnselen die je dagelijks functioneren beïnvloeden en je persoonlijke vooruitgang in de weg staan.

Waardoor wordt hersenmist veroorzaakt?

Hersenmist kan ontstaan door diverse factoren, die zowel van lichamelijke aard kunnen zijn als omgevingsgericht. Aanhoudende of significante gevallen van hersenmist kunnen symptomatisch zijn voor een onderliggende aandoening en moeten worden besproken met een zorgverlener. Mildere gevallen kunnen verband houden met leeftijd of de levensstijl. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Slaap: slaapgebrek kan de cognitieve functie aantasten, wat leidt tot hersenmist en verminderde mentale helderheid.
 • Stress: stress kan de zelfredzaamheid aantasten, wat op zijn beurt leidt tot cognitieve stoornissen en geestelijke vermoeidheid.
 • Voeding: een voedingspatroon dat niet voldoende essentiële voedingsstoffen bevat, kan ervoor zorgen dat de hersenen niet voldoende brandstof krijgen om optimaal te functioneren, wat bijdraagt aan hersenmist.
 • Hormonale veranderingen: hormonale schommelingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze, kunnen de cognitieve functie en stemming beïnvloeden.
 • De gezondheid van je darmen: er bestaat een sterke connectie tussen de darmen en de hersenen en onevenwicht in de darmgezondheid kan leiden tot cognitieve symptomen zoals hersenmist.
 • Gebrek aan lichaamsbeweging: lichaamsbeweging is cruciaal voor het behoud van de cognitieve functie en een zittende levensstijl kan bijdragen aan mentale mist.
 • Blootstelling aan toxines: blootstelling aan gifstoffen in de omgeving, zoals zware metalen of schimmels, kan de cognitieve functie aantasten en bijdragen aan hersenmist.
 • De gezondheid van je darmen: er bestaat een sterke connectie tussen de darmen en de hersenen en onevenwicht in de darmgezondheid kan leiden tot cognitieve symptomen zoals hersenmist.

De meest over het hoofd geziene stap voor de gezondheid van de hersenen: aanvullen met noötropische stoffen

Om echt op je best te zijn, kun je baat hebben bij gerichte voeding in de vorm van een noötropisch supplement. Het juiste noötropische ingrediënt biedt namelijk een cognitieve bonus, waardoor je mentale prestaties verbeteren. Doeltreffende noötropische supplementen kunnen:

 1. de cognitieve prestaties ondersteunen1, 3, 4;
 2. de focus verbeteren1;
 3. het geheugen helpen3;
 4. de mentale alertheid en energie ondersteunen1;
 5. je helpen om meer gedaan te krijgen1, 4.

Probeer Modere GO voor een wetenschappelijk onderbouwd noötropisch supplement dat al deze vakjes en meer aanvinkt.

Modern onderzoek ondersteunt twee clean label-noötropische stoffen die mensen van oudsher gebruiken om hun cognitieve functie te ondersteunen: natuurlijke cafeïne uit groene thee en bacopa. Precies daarom hebben we Modere GO met deze beide ingrediënten geformuleerd.

Onze zorgvuldig geselecteerde noötropische ingrediënten komen met een betrouwbare clean label-formule voor betere mentale prestaties elke dag opnieuw. Modere GO biedt al deze voordelen voor de gezondheid van de hersenen:

 • helpt de alertheid te verhogen en de concentratie te verbeteren[1];
 • helpt vermoeidheid en uitputting te verminderen[2];
 • ondersteunt mentale prestaties, geheugen en leercapaciteit[3];
 • ondersteunt de normale werking van de cognitieve functie en het zenuwstelsel[4];
 • ondersteunt de synthese van bepaalde neurotransmitters[5].

 

1 Het ingrediënt cafeïne, afkomstig van groene thee, helpt om de concentratie te verbeteren en de alertheid te verhogen

2 Vitamine B2, B6, C en pantotheenzuur dragen bij aan de afname van vermoeidheid en uitputting

3 Bacopa ondersteunt het geestelijke vermogen, het geheugen en de leercapaciteit, de opname van kennis en het oproepen van herinneringen

4 De vitaminen thiamine, niacine, B6 en B12 dragen bij aan een normale psychologische/cognitieve functie en/of werking van het zenuwstelsel. Zink draagt bij aan een normale cognitieve functie.

5 Pantotheenzuur draagt bij aan normale mentale prestaties en normale synthese en metabolisme van sommige neurotransmitters.

Shop hier Modere GO Pink Lemonade!

De hersen-darm-as: een belangrijke factor voor mentale helderheid

De hersen-darm-as is een complex netwerk dat je maag-darmstelsel met je hersenen verbindt. Dit is geen eenrichtingsverkeer: het is een dynamisch communicatienetwerk dat werkelijk alles beïnvloedt, van stemming tot cognitieve functie. De darmen, ook wel onze ‘tweede hersenen’ genoemd, huisvesten miljoenen neuronen en biljoenen bacteriën die gezamenlijk bekend staan als de darmflora. Opkomend onderzoek heeft licht geworpen op de complexe relatie tussen ons spijsverteringsstelsel en de cognitieve functie, waaruit blijkt dat gezonde darmen essentieel zijn voor een heldere geest.

Wanneer de delicate balans van darmbacteriën wordt verstoord, vaak als gevolg van een slecht voedingspatroon, stress of antibioticagebruik, kan dit leiden tot een aandoening die dysbiose wordt genoemd. Bij dysbiose neemt het aantal schadelijke bacteriën toe en neemt het aantal goede bacteriën af, wat leidt tot ontsteking en verhoogde permeabiliteit van de darmwand.

Deze breuk in de darmbarrière zorgt ervoor dat toxines, bacteriën en onverteerde voedseldeeltjes in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor wordt een immuunrespons geactiveerd en worden ontstekingssignalen naar de hersenen verzonden. De resulterende neuro-inflammatie wordt gekoppeld aan een groot aantal cognitieve symptomen, waaronder hersenmist.

Hersenmist bestrijden door gezonde darmen

Het is dan ook geen wonder dat, om mentale helderheid te ondersteunen, het belangrijk is om de darmen te voeden met een breed scala aan voedingsstoffen en bestanddelen die het delicate ecosysteem ondersteunen. Hier spelen goede bacteriën en andere bestanddelen een rol:

Goede bacteriën worden in de darmen ondersteund door onverteerbare vezels, waardoor ze beter groeien. Dit leidt op zijn beurt tot de bevordering van de microbiële diversiteit en draagt bij aan de algehele gezondheid van de darmen. Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, bananen, haver en cichoreiwortel zijn rijke bronnen van deze vezels en kunnen worden toegevoegd aan voedingssupplementen in combinatie met andere darmvriendelijke ingrediënten.

Goede bacteriën zijn levende micro-organismen die de darmbalans en diversiteit ondersteunen wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Deze heilzame bacteriën bevolken de darmen, verdringen schadelijke pathogenen en ondersteunen de spijsvertering. Gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi zijn uitstekende bronnen van deze bacteriën, samen met gespecialiseerde supplementen zoals Modere Protozymes!

De laatste groep nuttige bestanddelen zijn de metabole bijproducten van bacteriële fermentatie, waaronder korteketenvetzuren, vitaminen en enzymen. Deze bioactieve bestanddelen hebben verschillende gezondheidsbevorderende effecten in de darmen en daarbuiten, en Modere Axis Trebiotic bevat EpiCor-gistextract, een volwaardig voedselfermentaat.

Plantaardige bondgenoten voor gezonde darmen

Naast goede bacteriën kunnen bepaalde planten en bestanddelen van planten een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van de darmen. Aloë vera is een van deze bondgenoten. Het werkt verzachtend voor de maag en ondersteunt de spijsvertering. Aloë vera is rijk aan polysachariden en andere bioactieve bestanddelen en ondersteunt de spijsvertering. We hebben al dit goede in Modere Aloe Vera gebotteld!

Een holistische benadering van mentale helderheid

Maar holistische gezondheid gaat niet enkel over wat je in je lichaam stopt, maar ook over je levensstijl. Prioriteit geven aan slaap, stress onder controle houden, fysiek actief blijven en deelnemen aan activiteiten die je geest stimuleren: het zijn allemaal essentiële onderdelen van een holistische benadering van mentale helderheid.

Daarnaast zijn cognitieve oefeningen en mentale stimulatie cruciaal voor het behoud van cognitieve scherpte en het voorkomen van hersenmist. Activiteiten zoals puzzels, lezen of het leren van een nieuwe vaardigheid kunnen helpen om de geest flexibel en veerkrachtig te houden.

Dus als je in de mist verdwaalt, onthoud dan dat er een weg voorwaarts is; één die leidt tot hernieuwde vitaliteit, focus en welzijn. Omarm de kracht van holistische gezondheid, voed je darmen en kijk hoe de mist wegtrekt tot je de heldere blauwe hemel van mentale helderheid weer ziet.

[1] Het ingrediënt cafeïne, afkomstig van groene thee, helpt om de concentratie te verbeteren en de alertheid te verhogen;

[2] Vitaminen B2, B6, C en pantotheenzuur dragen bij aan de afname van vermoeidheid en uitputting

[3] Bacopa ondersteunt het geestelijke vermogen, het geheugen en de leercapaciteit, de opname van kennis en het oproepen van herinneringen

[4] De vitaminen thiamine, niacine, B6 en B12 dragen bij aan een normale psychologische/cognitieve functie en/of werking van het zenuwstelsel. Zink draagt bij aan een normale cognitieve functie.

[5] Pantotheenzuur draagt bij aan normale mentale prestaties en normale synthese en metabolisme van sommige neurotransmitters.